Postări populare

10.10.2012

Intre Astrologie si Psihoterapie


Note  si comentariiNu de putine ori, am fost solicitata de catre persoane pe care le cunosc, sa apelez la astrologie, in detrimentul psihologiei, in cazul unor situatii limita.

Facand o trecere in revista a acestor situatii , iata la ce concluzii am ajuns legat de domeniul de interes manifestat :

1. Intrebari si problematica legata de relationare, in proportie de peste 60%;
2. Intrebari si problematica legata de sinele persoanei in cauza, in proportie de pana la 25%;
3. Alte situatii...

Mi-am pus intrebari de genul :

1. Care ar fi motivul pentru care persoanele care m-au contactat, au cerut ajutorul doar in situatii limita ?
2. De ce exista interes crescut in ceea priveste astrologia ? Cum este privit acest domeniu si care sunt asteptarile persoanelor, in ceea ce priveste gasirea unei solutii, prin informatiile specifice domeniului astrologiei?
3. De ce astrologie si nu psihologie ?
4. Cum anume m- ar putea ajuta astrologia, ca pseudo-stiinta in alegerea intrebarilor potrivite, in relatia cu clientul ( tipul de intrebare sau timpul necesar pentru creerea cadrului adecvat intr-o relatie terapeutica bazata pe empatie) ?

Si, normal, am incercat sa gasesec si raspunsurile potrivite, care sa-mi satisfaca , in egala masura, pregatirea profesionala ( de psihoterapeut Adlerian si life-coach ), dar si pasiunea pentru astrologie.


Cele mai interesante si argumentate stiintific idei, le-am descoperit in cartea d-nului FRITZ REIMANN , psihanalist si psihoterapeut, cofondator al Academiei pentru Psihanaliza si Psihoterapie din Munchen, " Astrologie si Psihoterapie " ( Ed. Trei, Bucuresti, 2008).

Iata cateva dintre afirmatiile care mi-au retinut atentia :
" In cadrul studiilor mele psihologice, dezamagit de psihologia academica de atunci, care se interesa doar de aspectul psihofiziologic al fiintei umane, am gasit pe ici, pe colo, mentionata si astrologia, in literatura domeniilor de granita ale psihologiei. M-a uluit cat de contradictorii erau pare rile autorilor, pe care ii pretuiam ca fiind adevarati oameni de stiinta sau personalitati: unii o considerau un bun valoros al cunoasterii, apreciind din experienta, ca multe dintre cunostintele de baza ale astrologiei, sunt valabile din plin si azi ; altii o refuzau ca pe o superstitie prestiintifica, sau ca pe un surogat al religiei, ce vrea sa satisfaca reprezentarile magice de dorinta ale oamenilor ; iar altii ii recunosteau , cel putin o valoare istorica, datorita careia ar putea sa me intereseze si azi.
Am descoperit totusi ca aceia care o respingeau nu aveai, evident, nici un fel de  experienta proprie, ci o prejudecata motivata cumva, care ii opera de la indeletnicirea cu acest domeniu ; pe de alta parte, cei care o studiasera, o admiteau ." ( F.Riemann, Astrologie si Psihoterapie, Ed.Trei, 2008, pag.13-14)

Am fost uluita si placut impresionata de aceste afirmatii, care se potriveau cu ideile si credintele personale. Pe parcursul derularii primului capitol am descoperit ca ma aflam in postura de a deveni "un infocat fan" al ideilor prezentate . Trecerea  la capitolul urmator mi-a confirmat opinia, conform careia, exista o legatura intre cele doua domenii si nu ar trebui sa imi fie rusine daca incerc sa o prezint, ca un profesionist, in cadrul unui seminar.


Am, deci, placerea de a va invita sa discutam pro si contra, despre acest subiect, in data de 11.10.2012 sau pe internet...Cum vi se pare ?

RISCATI !

 
Intrebarile la care va invit sa raspundeti sunt mentionate mai sus.

 
Parerea voastra este extrem de importanta pentru mine si va multumesc anticipat !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu