08.10.2012

Secretul unei relatii durabile


" A-i intelege pe altii este o provocare, a TE intelege este un succes!"

Sau, cu alte cuvinte: " Este facil si provocator sa vezi paiul din ochiul celorlati, dar este greu si dureros sa vezi parul din ochiul tau ! "

Incerc, prin acest articol sa va provoc la
autocunastere si autoinvestigare a relatiilor pe care le-ati format de-a lungul vietii ! Aparent, ele va ajuta, dar inconstient va determina sa va autoanalizati reactiile si actiunile.

In copilarie nu avem posibilitatea de a ne alege persoanele care ne influenteaza  atitudinile si comportamentul. Ele ne influenteaza cu sau fara voia noastra ! Preluam convingeri de viata pe care nu avem cum sa le analizam si sa le acceptam sau sa le respingem. Suntem ca niste bureti care absorbim orice informatie ! Ca apoi, la varsta adulta, sa cautam (inconstient) solutii de a ne integra comportamental, intr-un grup sau o societate cu valori morale, uneori mult diferite de ale noastre.

Cele mai apropiate modele le descoperim in familie (parinti si rude), apoi in scoala (colegi si profesori). De cele mai multe ori nu avem posibilitatea de a alege !  Si atunci , ce facem ?... DISTORSIONAM !... O facem inconstient, din dorinta de a ne integra , de a ne simti intelesi si acceptati ! ...Si ce credeti ca putem modifica ?! ... Pe altii ? ... In nici un caz ! ...
Parintii, pot ceda uneori  copiilor, pentru ca ii iubesc ( in felul lor) si uneori , simt nevoia de ai rasfata...Este bine sau este rau? Nu doresc sa ma pronunt ! ... Sunt foarte multi factori care intra in aceasta ecuatie si nu am dreptul de a generaliza...In concluzie, cum crestem ?  

Cu falsa impresie ca ii putem controla pe altii !...
Rudele ne accepta, sau nu, dar ne influenteaza !
La fel si colegii de scoala, si profesorii...

Repet: Aceste procese, despre care va vorbesc, sunt INCONSTIENTE ! Chiar nu avem nici un control asupra lor ! ... Ne place sau nu, aceasta este realitatea !



Ma-ati putea intreba :
1. Ce putem controla, de fapt ? ...
2. Dar, mai ales, ce distorsionam inca din copilarie ?

Ce v-as putea raspunde, ar fi  :
1. Propriile EMOTII si SENTIMENTE...
2. Propriile SENZATII si PERCEPTII ...

Cu alte cuvinte,  PUTEREA este in mainile noastre ! ... Dar ce putem face cu ea ? Aceasta-i intrebarea !... Este ea, oare o dilema ?... In nici un caz, dupa umila mea parere !...
Deci, cu ce am putea sa incepem ?

Dar, inainte de a incheia, revenind la subiectul acestui scurt articol, prima conditie a unei relatii durabile este AUTOCUNOASTEREA !... Bazata pe o autoanalizare corecta a propriilor SENZATII si PERCEPTII si o corecta identificare a propriilor EMOTII si SENTIMENTE !

Va provoc, deci la o discutie !
RISCATI !

Un comentariu: